niedziela, 28 września 2014

jesień pachnie masłem


Jesień pachnie masłem tak jak kruszonkowe ciastka. A ludzie dzielą się na tych, którzy lubią kruszonkę i na tych, dla których jest ona za słodka. Zdecydowanie lepiej dogaduję się z tymi pierwszymi. 



Kruszonkowe ciastka (15 sztuk)

350g mąki
300g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
200g cukru


Masło, mąkę oraz cukier rozcieramy w palcach - tak jak kruszonkę. Kiedy uzyskamy już odpowiedniej wielkości grudki, nabieramy garść ciasta i układamy na blaszce (na jednej blaszce powinno zmieścić się 6 ciastek). Kruszonkowe kopczyki delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut. Masło powinno się roztopić i zlepić ciastka. Wyjmujemy kiedy spód jest przypieczony.Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Robiłam ciastka już kilka razy i za każdym razem były odpowiednio kruche i słodkie. Może jednak okazać się, że są za kruche i za słodkie. Musicie dopasować czas pieczenia oraz ilość składników do swoich oczekiwań. Z tego przepisu ciastka powinny wyjść na 99% , jednak możecie zrobić je po prostu tak, jak robicie kruszonkę. A im więcej prób, tym lepiej!



Jesień pachnie porządkami tak jak pranie schnące na świeżym powietrzu.
Jesień pachnie kawą w chłodne poranki tak jak wtedy w Toskanii, kiedy w domu było już zimno.
Jesień pachnie miodem kasztanowym tak jak kwitnące kasztanowce.
Jesień pachnie jabłkami tak jak wtedy, kiedy Babcia smaży mus jabłkowy.
Pachnie też grzanym winem, cynamonem i goździkami.

Ja pachnę jesienią.



A czym pachnie Wasza jesień?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz